Fierbe cartofii curatati si taiati pana cand se patrund usor cu furculita.
Preseaza cartofii si lasa-i sa se raceasca, apoi incorporeaza untul, oul si faina.
Amesteca pana ce obtii un aluat moale, nelipicios, si completeaza cu faina daca mai simti nevoia.
Topeste untul intr-o tigaie suficient de adanca si adauga apoi pesmetul.
Amesteca in continuu, iar dupa ce s-a rumenit bine pesmetul, adauga zaharul si esenta de vanilie.
Pune o cratita umpluta pe jumatate cu apa la fiert, la foc mare, cu un praf de sare.
Spala bine caisele si pregateste galustele astfel: ia o bucata de aluat cat o nuca mare, cu palmele ude, rotunjeste-o, apoi aplatizeaz-o cat mai bine.
Aşeaza caisa in centrul galustei si adu marginile aluatului peste ea, pana ce e complet inconjurata.
Procedeaza la fel cu toate celelalte galuste cu caise, apoi lasa-le la fiert la foc mare pana ce galustele cu caise se ridica la suprafata.
Tăvăleste gălustele cu caise prin amestecul de pesmet cu zahar si lasa-le sa se racoreasca apoi, inainte de servire.