Croissantul, la micul dejun, este cel mai delicios preparat, pentru toata familia.
Cu putine ingrediente, cu mai multa rabdare preparati cel mai minunat croissant romanesc.
Ingrediente
- 300 g faina
- 7 g drojdie uscata
- 5 g sare
- -200 ml apa calduta
- 25 g unt topit
- -250 g unt
- 100 g zahar,
Mod de preparare
- -se framanta un aluat din primele 5 ingrediente , faina,25 gr. unt, drojdie,sare, apa calduta. Daca robot este excelent, se framanta mai bine.
- - se aseaza aluatul intr-un bol uns cu ulei care se acopera cu folie; se lasa la dospit o ora;
- - 250 g unt se aplatizeaza in forma de patrat cu latura de 14 cm, intre doua foi de hartie de copt; se pune in frigider;
- - se intinde aluatul pe blatul de lucru usor infainat; trebuie sa ajunga la dimensiunile unui patrat cu latura de 20 cm;
- - peste patratul de aluat se aseaza patratul de unt, rotit la 45 de grade fata de primul; se acopera untul cu colturile patratului de aluat;, apoi se intinde totul in forma de dreptunghi cu laturile 45 x 15 cm, se impacheteaza in 3, apoi se lasa in frigider 30 de minute;
- - se repeta operatiunea intins + impachetat in 3 de 2 ori;
- - se intinde din nou aluatul in forma de dreptunghi 45 x 15 cm, se presara zahar (cam 50 g), se impatureste in 3; se intinde din nou, la dimensiunile de 40 x 30 cm, se presara zahar (50 g), apoi se taie in 12 patrate cu latura de 10 cm (4 x 3 patrate);
- - se unge cu unt o tava pentru 12 briose; se aduna colturile fiecarui patratel de aluat si se aseaza in tava; se presara zahar deasupra si se lasa la dospit, acoperite, intr-un loc ferit de curenti de aer, 30 de minute;
- - se incinge cuptorul la 220 grade C; se coc prajiturelele timp de 30-40 de minute,
- - se lasa la racit in tava cateva minute (nu mult, altfel nu se mai desprind), apoi se scot pe un gratar.
- se servesc calde sau reci,
Sunt delicioase