Cozonac italian Panettone
Cozonac italian Panettone

Cozonac italian Panettone

Reteta postata de Mary  · 
Mary   Deserturi   878 afisari

Ingrediente

  • 850 g de făină cernută
  • 30 g de drojdie proaspata
  • 50 g de zahăr (pentru maia)
  • 1 lingură de zahăr (pentru aluat)
  • 180 g de unt putin topit
  • 2 ouă
  • 4 gălbenușuri
  • 150 g de stafide
  • 100 g de fructe confiate
  • 100 g de nuci zdrobite
  • 1,5 lingurițe de sare
  • coaja rasa de la o lămâie
  • 1/2 pahar de apă caldă

Mod de preparare

1. Pregătiți maiaua in felul urmator: dizolvați drojdia cu 50 gr de zahăr și 1/2 de pahar de apa caldă (nu fierbinte) într-un bol adanc. Adăugați 0,5 pahar de făină cernută și amestecati bine maiaua. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați-l pentru 20-30 de minute.

2. Dați prin razatoarea mica coaja de lămâie, fara să atingeți stratul alb al acesteia.

3. Turnati făina rămasă pe un tocător de lemn mare sau pe o masa curata si uscata. Formați o adâncitură în făină și turnați untul topit din timp, adaugati coaja de lămâie rasa, zahărul, ouăle, gălbenușurile și maiaua.

4. Frământați aluatul cel putin 15 minute, cu cat mai mult il framantati cu atat mai mult gluten se formeaza si aluatul va fi mai elastic.

5. Adăugați stafidele, fructele confiate și nucile. Framantati bine aluatul ca sa incorporati toate ingredientele. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l intr-un loc cald timp de aproximativ 1,5 ore ca sa se mareasca in volum.

6. Tapetați forma pentru cozonac cu hârtie de copt. Umpleti 1/3 din forma cu aluat si acoperiti cu un prosop, puneti forma la un loc caldut pentru inca o ora si lasati aluatul sa creasca in volum pana va ajunge la marginea formei.

7. Dați cozonacul la cuptorul preîncălzit la temperatura de 190 grade pentru 15 minute, si inca 20-30 minute la temperatura de 160 grade. Faceți testul scobitorii ca sa verificati daca este gata.

8. Dupa ce se raceste un pic, scoate-ti cozonacul si lasati-l sa se raceasca pe o grila ca sa nu se umezeasca.

Sfaturi importante:

  • Nu tineti aluatul in curenti de aer, aluatul iubeste caldura
  • Framantati bine aluatul, el iubeste sa fie framantat mult ca sa devina elastic
  • Intotdeauna preincalziti cuptorul la temperatura necesara inainte sa dati aluatul in cuptor
  • Nu deschideți ușa cuptorului prea des in timpul coacerii aluatului.
  • Presărați cozonacul cu zahăr pudră sau acoperiti-l cu glazura preferata imediat după coacere.
Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Creata de Trulio · 104 afisari
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Creata de Maria · 525 afisari
Tortul de rulade

Tortul de rulade

Creata de Claudia_1 · 1.1k afisari
Tort Strugurică

Tort Strugurică

Creata de Jeni81 · 1.1k afisari
Retete cu aceleasi etichete
Galuste cu prune cu branza de vaca

Galuste cu prune cu branza de vaca

Creata de Cristina · 4.1k afisari
Pască cu brânză dulce şi stafide

Pască cu brânză dulce şi stafide

Creata de Irina · 4.2k afisari
Tort Diplomat

Tort Diplomat

Creata de @bombonica · 4.4k afisari
Şerbet de portocale

Şerbet de portocale

Creata de Georgiana · 4.2k afisari