1. Pregătiți maiaua in felul urmator: dizolvați drojdia cu 50 gr de zahăr și 1/2 de pahar de apa caldă (nu fierbinte) într-un bol adanc. Adăugați 0,5 pahar de făină cernută și amestecati bine maiaua. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați-l pentru 20-30 de minute.
2. Dați prin razatoarea mica coaja de lămâie, fara să atingeți stratul alb al acesteia.
3. Turnati făina rămasă pe un tocător de lemn mare sau pe o masa curata si uscata. Formați o adâncitură în făină și turnați untul topit din timp, adaugati coaja de lămâie rasa, zahărul, ouăle, gălbenușurile și maiaua.
4. Frământați aluatul cel putin 15 minute, cu cat mai mult il framantati cu atat mai mult gluten se formeaza si aluatul va fi mai elastic.
5. Adăugați stafidele, fructele confiate și nucile. Framantati bine aluatul ca sa incorporati toate ingredientele. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l intr-un loc cald timp de aproximativ 1,5 ore ca sa se mareasca in volum.
6. Tapetați forma pentru cozonac cu hârtie de copt. Umpleti 1/3 din forma cu aluat si acoperiti cu un prosop, puneti forma la un loc caldut pentru inca o ora si lasati aluatul sa creasca in volum pana va ajunge la marginea formei.
7. Dați cozonacul la cuptorul preîncălzit la temperatura de 190 grade pentru 15 minute, si inca 20-30 minute la temperatura de 160 grade. Faceți testul scobitorii ca sa verificati daca este gata.
8. Dupa ce se raceste un pic, scoate-ti cozonacul si lasati-l sa se raceasca pe o grila ca sa nu se umezeasca.
Sfaturi importante: