Zatar (arabă زعترزعتر, Za ' tar, Za'atar, Zahtar , sau Satar) este denumirea unui amestec de condimente din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Turcia.
Tradițional, zatar se amesteca cu ulei de măsline si înainte de coacere se unge pe o lipie.
Zatar este folosit, de asemenea, si pentru carne si ca sos pentru pâine și alte produse alimentare.
Zatar este numele arab pentru cimbru sălbatic, care este folosit ca ingredient principal al amestecului. Pe lângă cimbru sunt folosite frunzele uscate de la Origanum syriacum sau thymbra capitata, gustul amitind de oregano.
Rețeta de bază pentru amestecul de condimente are drept componente numitul zatar, sumac, semințe de susan prăjite și sare.
În funcție de pregătire, în Alep Thymbra din Siria și Liban, pot fi adăugate alte ingrediente, condimente precum coriandru, anason și fenicul, semințe de floarea soarelui și nuci.
Sub numele de zatar (in alte surse za’atar sau zahtar) sunt cunoscute maghiranul (Origanum majorana), isopul Isop – (Origanum syryacum, maghiran salbatic iar in referintele biblice este cunoscut sub numele de hyssop) si cimbrul (thymus capitatus). Za’atar barri (zatarul salbatic) este sovarful (Origanum vulgare).
Maghiranul si oregano sunt plante mediteraneene in stransa relatie de rudenie, facand parte din familia Labiatae din care mai fac parte menta si salvia.
Din aceasta cauza nu ne surprinde ca in multe retete aceste plante se inlocuiesc intre ele.
Ca si amestec de condimente zatarul desemneaza un condiment complex care poate contine cimbru, oregano, maghiran sau un amestec al acestora cu seminte de susan si sare.
Zatarul provine in primul rand din Orientul mijlociu: Irac, Israel, Iordania, Libia, Liban, teritoriile palestiniene, Siria dar este cunoscut si in Turcia si nordul Africii.
Zatarul este utilizat la condimentarea mancarurilor din carne sau legume. Poate fi amestecat cu ulei de masline obtinandu-se o pasta denumita za’atar-wu-zayat folosit ca toping pentru painicile cu susan cunoscute sub numele de ka’ak sau consumat ca atare cu lipii.
Zatarul poate fi intins pe coca de paine si dupa aceea coapta. In cazul acesta este cunoscut sub numele de manaeesh bi zaatar. De asemenea poate fi folosit si la condimentarea labneh-ului (iaurt scurs de zer pana devine ca o branza cremoasa), combinatie des intalnita in bucataria libaneza, siriana si palestiniana. Poate contribui la condimentarea humusului (pasta de naut sau hummus tahine – pasta de naut cu susan). In Israel este utilizat pe pizza. Poate fi amestecat cu sare si sub forma de bilute conservat in ulei sau uscat la soare.
In Liban traditia spune ca acest amestec de condimente trezeste mintea si intareste corpul. Din acest motiv este incurajat consumul de zatar de catre copii inainte de examene. Maimonides (Rambam) un rabin din evul mediu, medic, care a trait in nordul Africii si Egipt, recomanda zatarul pentru proprietatile sale de mentinere a sanatatii.