Avand la dispozitie sute de varietati de paste, mesele sanatoase nu devin plictisitoare. Cumpararea pastelor poate fi o aventura - simple sau umplute, albe, integrale sau multicolore, mari sau mici ?
Pastele sunt disponibile intr-o ametitoare varietate de forme si dimensiuni, iar multe dintre ele au mai multe denumiri, unele regionale sau specifice unui anumit producator.
Iata cativa termeni italienesti utili:
Desii descrierea "proaspete" pare mai tentanta, atat pastele proaspete, cat si cele uscate ofera cam aceleasi bunatati.
Campanelle - sunt clopotei cu margini dentalate, ca balerinele.
Capelli d'angelo, care inseamna "par de inger", sunt fire lungi si extrem de subtiri.
Cannelloni - sunt tuburi mari, umplute si apoi coapte in cuptor.
Casaracce - sunt lungi si rulate, formand un 's' la fiecare capat.
Conchiglie - sunt cochilii; conchigliette sunt cele mici, iar conchiglie grande sunt cele mai mari, potrivite pentru umplut.
Ditali - sunt degetare sau tubulete; ditalini sunt foarte mici.
Farfalle au forma de papion sau de fluture. Cele de dimensiuni mici se numesc farfallette sau farfallini.
Fettuccine - sunt ca niste panglicute lungi si plate, late de 5 mm.
Fusilli - sunt spirale sau turbusoane. Pot fi lungi sau scurte. Un alt nume pentru aceste paste este rotini.
Gemelli - sunt spirale subtiri.
Gnocchi - sunt cochilii canelate. Se numesc si cavatelli.
Lasagne - sunt foi plate, rectangulare sau patrate. Lasagnette sunt taitei lati, plati, cu marginile incretite; reginettele sunt similare.
Linguine - sunt taitei lungi si plati, mai subtiri decat fettuccinele.
Lumache - au forma de cochilie de melc.
Macaroni - sunt tuburi groase si netede. Pot fi la fel de lungi ca spaghetele sau scurte, drepte sau curbaate (macaroane cot). Cavatappi sunt macaroane striate in spirala.
Orechiette - sunt paste mici, in forma de ureche.
Papardelle - sunt taitei plati, lati de circa 2cm.
Penne - sunt tuburi scurte, drepte, taiate la capete in diagonala. Pot fi striate (penne rigati) sau netede.
Radiatori - seamana cu niste gratare mici.
Rigatoni - sunt tuburi scurte, striate, mai groase decat pennele.
Spaghetti - sunt cele mai familiare paste din afara Italiei; au forma de fire lungi. Spaghettini sunt mai subtiri.
Tagliatelle - sunt taitei lungi, plati si lati, ca fettuccinele.
Vermicelli - sunt o varianta mai fina de spaghete.
Pastele umplute pot fi cumparate uscate, dar cele proaspete sunt mai bune - gustul si calitatea pastelor uscate, in special a umpluturii, pot fi dezamagitoare. Iata cate forme clasice.
Agnolotti - sunt pliculete rectangulare sau in forma de semiluna, umplute in mod traditional cu carne.
Capelletti - sunt paste mici, in forma de palarie, umplute.
Ravioli - sunt pliculete patrate mari sau mici, rotunde sau ovale.
Tortelloni - sunt pachetele patrate mari.
Tortellini - sunt mici inele umplute, obtinute indoind cercuri sau patrate in jumatate si presand impreuna capetele.
Interesant, nici nu stiam ca sunt atatea feluri de paste. Oricum intotdeauna zic paste indiferent de ce tip folosesc
ce de feluri de paste ! wow ! stiu italienii ce este sanatos pe masa ! bun articolul, de invatat cate ceva!!