Ultimele retete

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea
RETETA

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea

Reteta postata de Yummy · 78 afisari
Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar
RETETA

Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar

Reteta postata de Yummy · 145 afisari
farfuria cu sanatate,
RETETA

farfuria cu sanatate,

Reteta postata de Yummy · 104 afisari
Mai multe retete
Particularitățile la congelarea diferitelor produse lactate
Particularitățile la congelarea diferitelor produse lactate

Particularitățile la congelarea diferitelor produse lactate

Articol postat de Maria  ·   · 5.9k afisari
Articol postat de  Maria  ·  5.9k afisari

Laptele

Nu se congelează laptele proaspăt, nefiert, pentru că proteinele din compoziţia lui sufără modificări ireversibile. Aceste modificări pot fi evitate la -30 grade Celsius, temperatură greu de realizat în congelatoarele gospodărești.

De altfel, laptele proaspăt de nefiert conține lactenină, substanță care inhibă proliferarea microorganismelor.

Refrigerarea laptelui proaspăt la 4,5 grade Celsius prelungește acțiunea bactericidă a lacteninei cu câteva zile.

Dacă totuși e necesar ca laptele să fie congelat, el va fi fiert și bine omogenizat, adică grăsimea va fi dispersată în toată masa lui.

Se păstrează mai bine în stare congelată laptele total degresat. Pentru congelare, laptele se ambalează în cutii de prolietelină sau în borcane, fără să fie complet umplute, lăsând astfel spațiul necesar pentru dilatare.

Smântâna

Pentru a se congela, smântâna trebuie să fie proaspătă, integrală, cu un conținut de cel puțin 40-60 la sută grăsime, deci să fie suficient de groasă.

La acest conținut de grăsime, smântâna rămâne fluidă și după decongelare. Se ambalează în cutii sau pungi de polietilenă sau în borcane, lăsând spațiul necesar pentru dilatare.

Se poate congela și sub formă de frișcă adică smântână bătută cu zahăr. Perioada de păstrare a smântânii în frigider este de două-trei luni.

Untul

Untul este un element care se păstrează, în general bine prin congelare. Untul procurat de la piață trebuie să fie proaspăt, de preferinţă nesărat, un pachet de 200- 250 g.

Se introduce în congelator în ambalajul original dacă este intact și curat; pentru siguranță untul va fi reambalat, fie păstrând ambalajul original, fie în o folie de aluminiu, în folie de celofan stau în pungă de polietilenă.

Se păstrează în congelator timp de trei luni la -10 până la -12 grade Celsius, timp de 6 luni, la -18 până la -20 de grade Celsius, timp de un an la -30 de grade Celsius.

Brânzeturile

Brânzeturile se păstrează bine prin congelare. Brânzeturile moi, fermentate, se păstrează mai bine decât cele tari de tip cașcaval, dar trebuie să fie complet fermentate.

Brânză de vaci, preambalată se introduce în congelator în ambalajul original dacă acesta este nedeteriorat și curat. Se poate recongela în folie de aluminiu, folie de celofan sau în pungi de polietilenă.

Brânza de vaci în vrac se ambalează în cutii sau în pungi de polietilenă în pachete care nu depășesc în 1 kilogram.

Brânzeturile tari, de tip cașcaval, se deshidratează ușor făcând fisuri în timpul păstrării în congelator. De aceea trebuie să fie foarte bine ambalate, fără aer între ambalaj și calup, iar ambalajele trebuie să fie nefisurate.

Brânzeturile tari mai pot fi congelate și rase, ambalate în cutii sau în pungi de polietilenă, în acest fel pot fi folosite fără decongelare.

Durata de păstrare poate fi de la 1 lună la 2 luni pentru brânzeturile moi și 6 luni pentru cele tari.

Lasa un comentariu |